5 inzichten
Video/ tekst

inzicht 3

Lessen 7 Module 3

“Als je focust op het resultaat, zal je nooit veranderen;
als je focust op de verandering zal je resultaat zien. 
(quote van omdenken)

Je hebt gisteren een lijstje gemaakt met veranderingen die je zou kunnen doen om een blijer lijf te krijgen. Vandaag  gaan we daar verder mee aan de slag. 

Maar eerst even over inzicht 3; Het is een quote van Omdenken en is zo verschrikkelijk krachtig, dat ik graag wil dat je hem zeker 10x achter elkaar opleest. 

In principe is dit de magische formule om succes te verkrijgen. En ik geef gelijk even een voorbeeld om dit inzicht te verduidelijken.

Als je focus op het resultaat
Stel, je wilt heel graag weer in je broekmaat 38 passen. Je hangt hem in het zicht. Je praat er veel over... Je bent vooral bezig met het resultaat. Wat denk jij .... zal dit op deze manier lukken?

Als je focust op de verandering
Stel, je wilt heel weer in je broek maar 38 passen. Je bekijkt waardoor het is gekomen waarom je nu weer in maat 44 loopt. Een van de belangrijkste redenen is bijvoorbeeld dat je weer broodjes kaas bent gaan eten tussen je maaltijden door.

Als je nu dus je aandacht verlegt:

  • van je gewenste resultaat (broekmaat 38 passen)
  • naar wat je moet veranderen (stoppen met tussendoor broodjes kaas eten,

dan maak je stappen die als resultaat hebben dat je uiteindelijk weer in die maat 38 past. 

Simpeler dan dit is je veranderingsproces niet.


Hieronder kan je nog een klein stukje lezen over hoe ik tot mijn gewoontemethode ben gekomen en over de voordelen van op deze manier aan de slag gaan met het vormen van jouw blije lijf.

Toen ik met The Diet Project ( mijn blog over mijn eigen proces) begon, was de zin “Je moet ook niet op dieet, maar je moet je gewoontes veranderen.“ het uitgangspunt dat ik wilde testen. Jarenlang verzette ik mij daar tegen. Op een gegeven moment dacht ik: “Wat heb ik te verliezen?“. Diëten deed ik tenslotte al jaren zonder blijvend resultaat. Ik was er letterlijk klaar mee en klaar voor.

Het idee achter The Diet Project was dat ik elke maand drie nieuwe gewoontes toevoegde in de hoop dat er eentje bleef hangen. Met als resultaat dat ik aan het einde van dat jaar (en nog steeds) 12 nieuwe goede gewoontes had ontwikkeld.

Het bracht me op mijn streefgewicht en een geheel veranderde mindset:

 Ik bepaal wat, wanneer en hoe ik eet.


Deze manier van stap voor stap een nieuwe gewoonte toevoegen heb ik de "gewoonte methode genoemd". 

Hij is zo simpel dat hij superkrachtig is. 

1. Breng in kaart welke goede gewoontes je hebt. 

2. Breng in kaart welke slechte of minder goede gewoontes je hebt. De voordelen van mijn gewoontemethode ten opzichte van een dieet zijn enorm:

  • Het is heel overzichtelijk
  • Het is heel meetbaar
  • Het gaat meer om gedrag dan om eten
  • Je kunt voor je eigen gewoontes kiezen die bij jou passen. Je bent dus je eigen eetgedrag aan het creëren en aan het verbeteren i.p.v. een dieet van een ander dat misschien helemaal niet bij jou past.

Deze methode sluit naadloos aan bij het inzicht van vandaag. Als je nu namelijk kiest voor een gewoonte/gedrag wat je wilt gaan veranderen kan je vervolgens al je aandacht richten op het veranderen van die ene gewoonte.

Voorbeeld
Stel je voor dat je om 17.00 thuiskomt uit je werk. Je hebt altijd enorm veel trek en loopt gelijk naar de kast om een stuk kaas af te snijden. Dit is een voorbeeld van een gewoonte die je niet helpt om jouw blije lijf te bereiken. Je zou deze gewoonte kunnen vervangen voor iets anders:

  • Onderweg een stuk fruit eten.
  • Uitgebreider lunchen.
  • Zorgen dat er geen kaas is.
  • Zorgen dat er iets anders is wat je zou kunnen pakken.

Het gaat in deze niet om mijn oplossing. Het gaat erom dat jij een gewoonte kiest die jou nu niet helpt om af te vallen en wat de oplossing zou kunnen zijn. Vervolgens richt je elke dag je aandacht op deze gewoonte/ afspraak met jezelf. Het gevolg is dat je veel meer grip krijgt op je proces van verandering. Het is ten slotte veel makkelijker om 1 ding te veranderen als tien tegelijk. 

Verander niet 30, maar slechts 1 gewoonte tegelijk
Als je een dieet doet, dan zijn dit vaak wel 30 nieuwe gewoontes die je aan het aanleren bent! Door het klein te maken en de aandacht erop te leggen heb jij na een maand een patroon doorbroken en zal je aandrang naar kaas op dat specifieke moment minder worden.

Waarschijnlijk heb je nog wel een paar maanden voor nodig om het tot een echte gewoonte te maken. En het gaat er ook niet om dat je nooit meer kaas mag. het gaat erom dat je onthecht van een slechte gewoonte door er een betere voor in de plaatst te zetten. (Voordat je het vergeet ...... voor de rest van je leven) 

Dit is de ontwikkeling waar het om gaat. 
Uiteindelijk levert deze methode je veel meer op dan gewichtsverlies alleen.

Het levert je inzicht op in jezelf
Je wordt krachtiger in nee zeggen
Je leert betere keuzes te maken
Je leert voelen wat eten met je doet
Je leert je emoties te erkennen en leert andere manieren i.p.v. wegeten. 


Ga gelijk door naar de volgende les en maak de opdracht bij inzicht 3.

Pen
>